23. aug, 2015

En falsk jurist och journalist

En för mig fullständig okänd journalist deltog i Svt:s debatt den 20 aug. Plötsligt kastade sig Behrang Kianzad över en av Svenska Dagbladets redaktörer, Ivar Arpi, med en agumentationsteknik som närmast påminde mig om grannens bandhund som skällde och gläffste så länge någon fanns på gårdsplan. Likheten mellan Behrang Kianzad och bandhunden är slående. Skillnaden var att bandhunden var just en bandhund, medan Svt hade tagit in Behrang Kianzad och t.o.m. släppt lös honom i studion.

Här är två länkar till Debatt-programmet Behrang Kianzad deltog i. Den första länken ger en textutskrift av den sekvens där Behrang Kianzad utmärkte sig. Den andra är till SvtPlays program. Ca 13-14 min in i programmet drabbas du av en rasande lössläppt perser.

http://www.tino.us/2015/08/behrang-kianzad-diskuterar-hedersfortryck/

http://www.svtplay.se/video/3192781/debatt/debatt-sasong-14-debatt-18


Hoppas att Svt tänker sig för nästa gång. Hundar som inte lärt sig hyfs skall inte vara ute på annat än sin egen rastgård, inte bland människor. Inte heller Behrang Kianzad skall släppas lös av public service.


Jag var tvungen att kolla vad det var för en figur, och det visar sig att han avlats fram i gamla Persien. Han påstod sig vara både journalist och jurist. Det är klart att jag googlade på honom för att se hans CV eller credentials.
Bland det första som dyker upp är https://sv.wikipedia.org/wiki/Behrang_Kianzad. Där visas en hel del om honom. Det flesta av de stora tidningarna sägs att han har medverkat i plus en rad små magasin. Man upptäcker snart att det måste vara han själv som har författat Wikipedia artikeln. Den innehåller också uppgifter om att Behrang Kianzad arbetet på radio P1 och P3, på Rapports och Aktuellts redaktioner samt för Uppdrag Granskning. Uppgifterna om dessa etermedia är inte bekräftade eller styrkta. Det medför genast tvivelsmål om hans arbeten för de tidningar han uppgett.


Han uppges ha föreläst eller undervisat i Journalistik på högskolan i Kalmar. Det skrämmer mig oerhört att den mannen med den skeva uppfattrning om objektivitet och människosyn skall få lov att undervisa i ett ämne som han absolut inte kan eller är lämpad för. Precis som för lärare i grundskolan måste man förvänta sig någon slags legitimation för en lärare på en högskola.
Under hans utbrott I Debatt poängterade han med infam syrlighet att han vara jurist och därför kunde allt om brottsstatistik.

Men faktum kvarstår att Behrang Kianzad inte har uppgett när och var han fått sin journalistutbildning. Än mindre finns någon uppgift om hans juristut-bildning.

Vid vilket universitet har han gått och vilken juristexamen har han tagit? Jag må vara ursäktad om jag inte hittat källorna till hans utbildning och kompetens. Han påstår sig vara både journalist och jurist, men har inte själv verifierat något - det hade varit rimligt.
När man kryper bakom uppgifterna i Wikipedia visar det sig att någon (?) gjort rättelser och justeringar i texten 13 gånger den 21 och 22 augusti, alltså dagarna efter Debatt. Underligt?