Terve Direkt 2018 Jan 9

Kai Rosnell bidrar med en udda händelse. En krigsänka m 5 barn fick en otrolig chans. Foton; finska barn kom till Karlstad. 600 barn i Haparanda/Boden. Föreningarna i Sverige Finland Danmark.

Terve Direkt 2017 nov 20

Ett fullmatat Terve Direkt beskriver när en barntransport från VIborg/Karelen genomförs. Vi får följa en grupp barn via Haparanda ända till några slutligen kommer till Helsingborg efter 6 dygns resa.

Terve Direkt 2017 okt 17

Denna gång är ett tema om hemresor som gäller, beskrivet från helt skilda utgångspunkter. Flera foton och något ur både tidningar och arkiv.

TerveDirekt 2017 sept 10

Åter en blandad kompott med material hämtat från tidningar på 1940-talet. En finsk konstnärs porträtt av ett krigsbarn känns som ett scoop. Något om händelserna hösten 1944 finns som tidningsartiklar.

Terve Direkt 7 2017 maj 24

Det är lite som en pytt-i-panna med diverse innehåll. Anglais, hotellet som blev en karantän, ett par små intressanta annonser, brev från konsulatet i Haparanda mm.

TERVE Direkt 6 2017 maj 10

En hel del om Lottorna och barn, Barnhemmet på slottet Johannishus och foton med lottor och barn

Terve Direkt 2017 Påsk

I februari 1944 bombade ryssarna Helsingfors och flera andra städer. Det blev inledningen till en historiskt stor barnförflyttning. Ett par artiklar och några foton ger en återblick.

Terve Direkt 2017 april

Här finns en del inte tidigare publicerade foton från numera tillgängliga digitala källor.

Terve Direkt 2016 okt

Ett nytt TERVE!Direkt med start samtidigt med ett nyöppnat digitalt krigsbarnsmuseum på internet.

TERVEdirekt-sommar

En fin berättelse baserad på ett osedvanligt positivt brev som en finsk lärare skrev till en tjänstekvinna på Hjälpkommittén för Finlands barn. Hon hade fått anställning på ett barnhem i Småland. Läs!

TERVEdirekt båtar

SS Ariadne fick sommaren 1944 transportera tusentals barn sjövägen Vasa-Umeå. Tågtransporter via Haparanda upphörde vid halvårsskiftet. En lista på barnbåtar finns också i detta första TERVE!direkt.

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera hemsidan för dina besökare.